The Art of Banksy

Robert Gunningham is een Brits kunstenaar die velen kennen onder zijn pseudoniem 'Banksy'. Met zijn kunstwerken probeert hij maatschappelijke problemen duidelijk te maken aan de wereld. Dit doet hij onder andere door politieke problemen met humor te verwerken in zijn werken. Dit kun je zien in de straatwerken die Gunningham maakt door met graffiti te spuiten op muren met z'n eigen sjablonen. Zijn kunstwerken kunnen je niet alleen in Europa vinden, maar onder andere ook in Amerika en Palestina.
Er bestaat nogal een controversie of zijn kunstwerken kunst of vandalisme is en/of het hypocriet is of oprecht. Ik vind zelf dat het kunst is en oprecht, doordat hij origineel is met zijn werken. Hij uit zijn mening en laat dat ook vrij tonen aan de mensen, zonder mensen te bespotten, althans dat vind ik. Hij laat het ware aard van de politiek en maatschappelijke problemen zien met de verwerking van humor of ironie wat ik bijzonder vind.
Daarnaast ben ik naar een expositie geweest van Banksy in de Beurs van Berlage. Hier hebben we vele van zijn werken gezien en kregen we ook uitleg over wat en hoe de kunstwerken zijn gemaakt door een soort van gids. Hierdoor kreeg ik een betere indruk over wie hij is en wat hij probeert te laten zien met zijn kunstwerken.

Kortom, Zijn werken zijn origineel, simpel en alsnog aandacht trekkend. Hij maakt z'n werken niet zomaar. Er zit altijd een verhaal achter in verschuilt.Oftewel 'Banksy' is een artiest/kunstenaar die ik wel kan bewonderen, doordat hij zich inzet voor politieke problemen en dat op een creatieve manier in het licht wil brengen.
Werken van 'Banksy'.
Persoonlijk heb ik een paar favoriete werken van hem die ik graag wil toelichten.

Dit kunstwerk heet 'Bomb Hugger'. Hierop kun je een onschuldig jong meisje zien met een paardenstaart en een rokje of jurkje dat een bom knuffelt dat gedropt is door een militair vliegtuig. De ironie van dit werk is dat het de ware aard van oorlog benadrukt. Het meisje representeert onschuldigheid en puurheid en daarentegen representeert de bom de oorlog, destructie, kwaad. Hiermee probeert Banksy de mensen, die de oorlog in een positief licht belichten door te zeggen dat het de beste manier s om vrijheid, democratie en vrede tussen de mensen en machthebber te krijgen. Dit overschaduwd de meer realistische motieven van oorlog, namelijk dominantie, macht en hebzucht. Banksy zegt:'he forces of love and peace may overwhelm the forces of evil and hatred and ultimately triumph'.

'Soldiers painting peace', is een schilderij/graffiti werk waarop twee soldaten staan, waarvan één gehurkt op de grond zit met een geweer en op de uitkijk staat waar tegenover de andere soldaat het vrede teken probeert af te maken. 'Banksy' probeert hiermee de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting te weergeven die er in tijden van oorlog plaatsvindt. In dit werk zijn er twee mannen die zwaar gewapend zijn uit angst voor hun eigen leven. Dit benadrukt niet alleen de angst fysiek kan optreden maar ook op angst een intellectueel niveau. Dit is nogal ironisch doordat de rechtvaardigheid van het oorlog voeren juist is om vrijheid en democratie te verspreiden.
Eigen 'Art of Banksy'; 'NO FUTURE'

Prototype, 2016

Dit werk is gebaseerd op het leven dat kinderen leiden doordat er oorlog gaande was/is. Het punt van dit werk is dat kinderen belangrijk zijn. Niet alleen voor later, maar zij zijn degenen die zich moeten ontwikkelen en zo hoog mogelijk proberen te komen. Kinderen horen onschuldig en puur te zijn. Dit nemen we van ze af door alle chaos, doden en deconstructie die ze al op een jong leeftijd meemaken. Hierdoor kunnen ze niet alleen fysiek wonden overhouden maar heel vaak ook mentale verwondingen aan overhouden, die hen hun leven zullen volgen. Ze hebben geen vrijheid om te zeggen wat ze denken of te spelen waar en wanneer ze willen, doordat zij altijd op hun hoede moeten zijn. Hierdoor beperken wij de ontwikkeling van kinderen en met name ook doordat zij niet naar school kunnen/mogen gaan en dus geen educatie kunnen krijgen. Dit zal op lange termijn erg nadelig kunnen werken, doordat zij hierdoor hun dromen moeilijk of helemaal niet kunnen volgen. Kortom, oorlog voeren doen we met voornaamste doel om vrijheid te bereiken. Juist het tegenovergestelde is het gevolg ervan wat nadelig werkt voor kinderen op vele gronden, want geen enkel kind hoort onder dwang, angst en chaos leven en ze horen vooral niet hun dromen te cancelen op een jong leeftijd.

Hamlet
Dit Hamlet-opdracht heb ik samen gemaakt met Helin, Coco, Manou en Yasmine. Wij hebben hiervoor een lied geschreven en hierbij ook een poster gemaakt. In feite zijn het twee aparte werken die elkaar aanvullen. Namelijk het lied, door Manou en Yasmine en dan de poster van Helin, Coco en ik. Het lied wordt op 28/01/2017 ingezongen en het eindresultaat zal natuurlijk hier op de site staan. Zie hier ons kunstwerk: 'Hamlets Story in Music.'

Op de foto is de eindscène nagespeeld. Helin is Hamlet, Coco is Gertrude en ik (Sasha) speel Claudius. Het is de scène waarin Claudius met Hamlet vecht, omdat zijn zusje Ophelia door Hamlet sterft. 280117
Hamlets story in music
https://www.youtube.com/watch?v=2TeElQOE4aE&feature=youtu.be
Iedereen probeert te komen in m’n hoofd
Want ze willen hebben wat ik heb.
Ze moeten luisteren naar wat ik zeggen wil,
Want ik ben helemaal nog niet zo gek.
Luister naar me
Mijn oom heeft m’n vader vermoord
Luister naar me
En daarna trouwde die m’n ma.
Luister naar me
Wat doet die nare man op de troon?
Waarom laat men dit toe?
Ik ben boos en wil wraak.
Ik ga niet stoppen voordat het over is
Ik ga hem vermoorden, ja dat is mijn plan
Of het zal werken, nou dat weet ik niet
Bet on it, bet on it, bet on it, bet on it.
Ik wil hem straffen ja, dat is de weg
En wie niet luister’n wil, ja dat is dan pech
Ben ik de soort man, die meent wat hij zegt
Bet on it, bet on it, bet on it, bet on it.
Hoe zal ik weten welk pad ik kiezen moet?
Wat is slecht en wat is goed?
Zijn of niet zijn, dat is de vraag
Ik wil af van deze plaag.
Luister naar me
Mijn oom heeft m’n vader vermoord
Luister naar me
En daarna trouwde die m’n ma.
Ik zal nooit
Vergeten wat hij heeft gedaan
Ik wil niet meedoen met dit spel als het niet juist word gespeeld.
Ik ga niet stoppen voordat het over is
Ik ga hem vermoorden, ja dat is mijn plan
Of het zal werken, nou dat weet ik niet
Bet on it, bet on it, bet on it, bet on it.
Ik wil hem straffen ja, dat is de weg
En wie niet luister’n wil, ja dat is dan pech
Ben ik de soort man, die meent wat hij zegt
Bet on it, bet on it, bet on it, bet on it.
Oh, wacht ‘ns
Ik denk na
Laat me alleen
Ik moet werken aan m’n plan
Laat me even met rust
Wacht ‘ns
Het is geen goed idee
Om jezelf te zien
En niet te herkennen
Ik ben niet gek
Gewoon een beetje bang
Oeh
De waarheid zit verborgen in mij
Ik moet het alleen nog bewijzen
Ik zal niet gaan stoppen
Niet gaan stoppen tot het lukt
Dat is wat ik wil
Dat is wie ik ben
Zal ik eindigen met z’n kop?
You can
Bet on it, bet on it, bet on it, bet on it
You can
Bet on it, bet on it, bet on it, bet on it
Ik ga niet stoppen voordat het over is
Ik ga hem vermoorden, ja dat is mijn plan
Of het zal werken, nou dat weet ik niet
Bet on it, bet on it
To be or not to be.
100517
Hamlets leven
Naast de poster en het lied hebben Helin, Coco en ik ook een gedicht geschreven als 'bij opdracht', omdat wij niets te doen hadden:
Hamlet junior,
zoon van (Gertrude) en senior.
Een karakter vol met passie,
en filosofisch van aard.
Dromend naar de waarheid,
De geest ziend in z'n waanheid.
Senior door zijn broer vermoord,
Vrouw helemaal overboord.
Verblind door wraak en woede,
door Claudius en moeder.
Ophelia mijn liefde ,
hoe erg ik ook griefde,
mijn liefde bleef maar groeien.
Uiteindelijk werd alles te veel
en zag ik scheel.
Ik liet je in de steek,
waaronder je bezweek.
Ik verliet jou, jij verliet mij
door niet meer op aarde te zijn.
Laertes en Hamlet vechtend tegen elkaar.
Getrude vergiftigd door haar huidige minnaar.
(Uit)eindelijk de laatste slag,
Hamlet in gevaar,
(Hij overleeft het niet,)
Het is zijn laatste dag.
100517
Impressionisme

Het impressionisme is een kunststroming, ontstaan vanuit de schilderkunst. Deze beweging is ontstaan in Frankrijk, de tweede helft van de 19e eeuw. Het stond eerst bekend als een erkende 'classicistische academische kunst', wat zich uiteindelijk ontwikkelde tot een nieuwe stijltechnisch concept wat het begin van het modernisme werd in de 20e eeuw. Kenmerkend van het impressionisme is z'n gerichtheid op de beleving van het moment (impresssie), keuze voor thema's uit het 'moderne leven', bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur, een schetsachtig werkwijze en het werken in de openlucht. Zoals je hierboven al kunt zien 'een boom'. 170517
L'art pour l'art

L'art pour l'art is een Franse slogan uit de vroege 19e eeuw, wat 'de kunst om kunst' betekent. Het is een kunstopvatting die stelt dat de enige doelstelling van de kunst intrinsiek is. Kunst is niet het middel maar het doel zelf. Het komt autonoom op toestand en heeft geen morele, didactische of utilitaristische functie. Het estheticisme is in het nauw verbonden hiermee. Estheticisme houdt in dat de kunstenaar als enige doel heeft het scheppen van schoonheid. L'art pour L'art was vernieuwend doordat het anders was dan de voorgaande kunststijlen. Voor l'art pour l'art bestonden de kunstwerken uit historische schilderijen of schilderingen over de daden die rijke of belangrijke mensen hadden gedaan in hun leven. Het was meer om aanzien te tonen. L'art pour l'art veranderde dit, doordat het een kunstvorm was waarin de kern originaliteit, spontaniteit, verbeelding, intuïtie en authenticiteit is. Deze expressionisten waren de eersten die buien de perken van waarneming en zichtbare werkelijkheid werkten. Hun kunst vormden een soort protest: Ze wilde de werkelijkheid niet blindelings aanvaarden, maar wilden er zelf actief vorm aan geven, aan meewerken. Met behulp van kleur, lijn en beeldopbouw het beeld, het gezicht van de werkelijkheid veranderen door de kracht van hun innerlijke bewogenheid. Zij verwierpen het classicistische schoonheidsideaal.170517
Het imperialistisch boom.

Het is nog niet helemaal af, dus wat je hier ziet is dus eigenlijk een kunst in werking. Voor dit werk moest je imperialistisch tekening maken met daarin een boom in verwerkt. Zoals je kunt zien, kun je de boom nog best goed zien en heb je nog veel wit. Dat wit ga ik nog opvullen met allerlei verschillende vrolijke kleuren.

Zie hier, mijn impressionistische boom. Voor dit kunstwerk heb ik voornamelijk lichte kleuren gebruikt, om er vrolijkheid en positiviteit mee op te wekken. Ik heb geprobeerd om de kleuren rondom de boom z'n werk te doen door de boom in z'n kleuren te trekken. Hierdoor heb ik vaak dezelfde kleuren gebruikt, maar dan net iets met een lichter of donkerder tintje, zodat je nog wel kunt zien wat de kern is van dit werkstuk. Zoals je kunt zien, is het canvas in vier verschillende kleuren, delen, geverfd. Dat heb ik zo gedaan om de seizoenen weer te geven. Het groen staat voor bloei en zomer. Het donkerpaarse staat voor de winter waar het altijd een beetje grauw en somber is. Het oranje/bruin-achtig vlak staat voor de lente, de bladeren die van de bomen tot bloei komen en op een gegeven moment verdorren. Tot slot heb je het bovenvlak wat de herfst moet voorstellen, waarin alle kleuren bijeenkomen en zo een geheel vormen. 190117
Cultuurdag in het muziekgebouw aan 't IJ

Op 3 april 2017 ging ik met nog andere mede-leerlingen naar het muziekgebouw aan 't IJ waar we in vier groepen verdeeld werden en uiteindelijk een eigen compositie mochten maken binnen een kwartier met vreemde instrumenten die we allemaal nooit eerder gebruikt hadden. Voordat we dit compositie stuk mochten componeren kregen we eerst een titel en ik al maar zeggen een 'bijtitel' wat uiteindelijk 'Ali Baba op Safari' werd. Deze titel en bijtitel hebben twee andere groepen voor ons uitgekozen, dus de uitkomst ervan was een verrassing. Hierna kregen we een kwartier om een stuk te componeren gebaseerd op de titel en bijtitel die we erbij kregen. Nadat we ons stuk hadden gecomposeerd lieten we het aan iedereen horen wat leidde tot één gezamenlijk muziekstuk aan het eind. Tot slot kregen we nog een rondleiding door het muziekgebouw waar we backstage zijn geweest en ook in de grote zaal/box, dat zo geconstrueerd is dat je vanuit de binnenkant niets van buiten kunt horen. Naast dat is de bijzondere aan deze zaal ook dat de wanden van de zaal vol met led lichten staan, waardoor je met het licht kunt spelen en zo voor een ander sfeer te zorgen. Daarnaast zijn de stoelen ook nog verschuifbaar en verplaatsbaar, waardoor ieder artiest zo'n beetje z'n eigen smaak/touch/ideeën vorm kunnen geven in de zal. Als eind gingen we ook naar de nieuwe kerk op de Dam, waar we een rondleiding kregen van een oud-leraar op het Zaanlands Lyceum. Hij vertelde een beetje over hoe de kerk tot stand was gekomen, waarom de dak van hout was gemaakt en waarom de kerk nu niet meer gebruikt wordt. Nou, het wordt niet meer gebruikt doordat het te klein was en wordt nu ook wel gebruikt als een expositieruimte/tentoonstelling ruimte. Verder was de dak van hout gemaakt simpelweg doordat het goedkoper was en minder zwaar. Hierna was ons excursie tocht afgelopen en mochten we op eigen beentje naar huis of shoppen natuurlijk! 030417


Color field paining!

Colorfield painting is een variant binnen de abstract expressionistische schilderkunst in de VS. Bij Colorfield Painting wordt er gewerkt met grote kleurvlakken of kleurvelden om een meditatieve stemming te werken bij de kijker. De nadruk ligt op grote eenkleurige vlakken, om zo het fenomeen kleur een zo groot mogelijk uitdrukking te geven. Een belangrijk artiest voor deze kunstvorm is 'Mark Rothko'. Hij ontwikkelde dit in 1947, waarbij hij zegt 'Ik streef ernaar ingewikkelde gedachten eenvoudig weer te geven.' Vierkante of rechthoekige vlakken, in egale kleuren en onderling verschillend in hoogte of breedte, worden zo op het doek gebracht, dat ze eindeloos lijken te zweven en de indruk wekken niet te worden beperkt door de begrenzing van het doek.

Deze hierboven is gemaakt met de programma 'paint' van windows.


Het maken van dit Color field painting was leuk en zeer klodderig. Ik voelde me net weer een basisschoolkind. Ik wist zelf eerlijk gezegd niet meteen hoe ik moest beginnen, dus begon ik met het aanleggen van 'patronen/lijnen' waarin ik dan kleur zou doen. Ik heb hiervoor ook kleuren met elkaar gemengd, wat ik erg leuk vond om te doen. Ik ga verder niets zeggen hoe je deze Color Field Painting moet interpreten. Dat ligt helemaal aan jou en je ideeën. 180517
Into photography 25/06/17
Voor dit opdracht heb ik een reeks aan foto's gemaakt, waarbij je 10-30 meter moest lopen, waarna je een aantal foto's moet maken enzovoorts. Hierbij de foto's die ik heb gemaakt.
1) Loop ca. 20 meter en stop dan.




Maak vanuit die plek (je mag wel een hoger/lager of een draaiend punt kiezen, maar je blijft met je voeten op de plek staan) een serie foto's, waarin je schaduw en lichtval, in een zo interessant mogelijke beeldcompositie zet.
2) Loop nu weer ca. 30 meter verder en stop dan weer.



Maak vanuit die plek (met je voeten op de plek blijven) een serie van 5 foto's, waarin je lijnenspel als uitgangspunt neemt. (let daarbij echter ook op schaduw, lichtval en beeldcompositie)


3) Loop nu weer ca. 10 meter verder en stop dan weer.





Maak vanuit die plek een serie van 5 foto's waarin je dynamiek (beweging) weergeeft. Let op: je mag niet lopen, maar wel bewegen met je camera. (let daarbij echter ook op schaduw, lichtval, beeldcompositie en lijnenspel)
4) Loop nu weer ca. 20 meter verder en stop dan weer.





Maak vanuit die positie (nu mag je wel een paar stappen zetten) 5 foto's die Nederland vanuit het blikveld van de Japanner weergeven. (let daarbij echter ook op schaduw, lichtval, beeldcompositie, lijnenspel en dynamiek)
P.s. Het kan zo lijken dat de foto's hetzelfde zijn, alleen dat zijn ze niet. Het zijn allemaal individuele unieke foto's.
Vergezichten: ik ga op reis en neem mee...




Concept/visie op fotografie; Het dagleven van een poes (25/06/17)
Mijn concept is 'Het leven van een poes'. Ik heb hiervoor de registrerende fotografie gebruikt. Ik wil zo duidelijk en realistisch mogelijk laten zien hoe het dagleven van een poes eruit ziet. De samenhang van deze foto trilogie is dat je het ziet vanuit welk punt de poes het ziet en waar de poes zelf staat.
Deel 1


Links, hoe de poes er van achter uitziet. Rechts, hoe de poes kijkt naar haar visie.

Hiernaast een foto van wat de poes ziet.
Deel 2



Linksboven zie je hoe de poes zich verstopt. Rechtsboven zie je hoe ze meer probeert te bekijken door meer uit haar hol te komen. Op de derde en laatste foto zie je haar zicht.
Concept opdracht; Bloemen (25/06/17)



De samenhang tussen deze bloemenfoto's is dat je de bloemen in hun volle glorie kunnen zien.